Buccellato
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4052
Składniki:
- 5 g drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki maki do podsypania ciast
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka różnych owoców kandyzowanych
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu anyżowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz owoce kandyzowane sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże wraz z mielonym anyżem rozetrzeć w ciepłym mleku Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym wbijać do niej po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy i anyżowy oraz wsypać stopniowo mąkę i sól, wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć sparzone wcześniej rodzynki oraz kandyzowane owoce (część sparzonych owoców pozostawić do dekoracji ciasta) i całość zawinąć w rulon. Formę do pieczenia wysmarować masłem i włożyć do niej rulon z ciasta. Górną część ciasta ponacinać wokół ostrym nożem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy, lekko przestudzić i udekorować pozostawionymi wcześniej kandyzowanymi owocami.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do rondla, dodać do tego białko jajka, wlać sok z cytryny, wszystko rozetrzeć, przełożyć na lekko przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do rondla, dodać do tego białko jajka, wlać sok z cytryny, wszystko rozetrzeć, przełożyć na lekko przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Komentarze (0)