Kotlety gryczane z serem i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2122
Składniki:
- 30 g wędzonego łososia w plastrach
- 30 g serka kanapkowego
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- pęczek zielonego koperku
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
Opis przygotowania:
Koperek zielony umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ugotowanej wcześniej kaszy. Następnie wbić do tego jajko i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety, po czym przełożyć ja na 4 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na usmażone kotlety wyłożyć ser kanapkowy oraz plastry wędzonego łososia. Całość posypać pokrojonym koperkiem.
Komentarze (0)