Jambalaya
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2206
Składniki:
- 300 g mrożonych krewetek
- 20 g wędzonego boczku w całości
- 10 pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka gotowego ostrego sosu Tabasco
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony w kostkę boczek, krewetki, pokrojony w kostkę seler naciowy i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i wlać sos tabasco. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotową potrawę wymieszać z pokrojonymi pomidorami, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)