Jambalaya

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2206
Jambalaya
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonych krewetek
  • 20 g wędzonego boczku w całości
  • 10 pomidorków cherry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka gotowego ostrego sosu Tabasco
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki przekroić na połówki. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony w kostkę boczek, krewetki, pokrojony w kostkę seler naciowy i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i wlać sos tabasco. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotową potrawę wymieszać z pokrojonymi pomidorami, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)