Placki cebulowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3712
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 3 dag drożdży
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- szczypta soli
- 2 gałązki jarmużu
- 2 kwiatki do dekoracji
Opis przygotowania:
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, wlać do niej zeszkloną cebulę, dodać pokruszone drożdże, szczyptę tymianku, majeranku, soli, pokrojony drobno szczypiorek i wyrobić ciasto. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i nakładać na nią ciasto. Piec z obu stron na złoty kolor. Upieczone osączyć z tłuszczu, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Całość udekorować jarmużem i ozdobnym kwiatem.
Komentarze (0)