Placki cebulowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3712
Placki cebulowe
fot. Mr Wabu / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 dag drożdży
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • szczypta soli
  • 2 gałązki jarmużu
  • 2 kwiatki do dekoracji

Opis przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, wlać do niej zeszkloną cebulę, dodać pokruszone drożdże, szczyptę tymianku, majeranku, soli, pokrojony drobno szczypiorek i wyrobić ciasto. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i nakładać na nią ciasto. Piec z obu stron na złoty kolor. Upieczone osączyć z tłuszczu, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Całość udekorować jarmużem i ozdobnym kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów