Bułki cebulowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3642
Bułki cebulowe
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 2 cebule
  • 4 dag drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 małe opakowanie oliwek
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnice. Rozetrzeć drożdże w 4 łyżkach mleka i 1 łyżeczce cukru. Do mąki dodać pozostałe mleko i szczyptę soli. Z podanych produktów wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w paski i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać oliwki (bez zalewy) i zrumienić. Cebulę i oliwki dodać do ciasta i całość wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować 6 bułek. Blachę wysmarować masłem, poukładać bułki i piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni na rumiany kolor. Można spożywać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów