Bułki cebulowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3864
Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 cebule
- 4 dag drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 małe opakowanie oliwek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę wysypać na stolnice. Rozetrzeć drożdże w 4 łyżkach mleka i 1 łyżeczce cukru. Do mąki dodać pozostałe mleko i szczyptę soli. Z podanych produktów wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w paski i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać oliwki (bez zalewy) i zrumienić. Cebulę i oliwki dodać do ciasta i całość wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować 6 bułek. Blachę wysmarować masłem, poukładać bułki i piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni na rumiany kolor. Można spożywać na zimno.
Komentarze (0)