Miseczki cebulowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1350
Miseczki cebulowe
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Wypełnienie:
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 10 dymek
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Tymianek umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć je do wysmarowanych masłem foremek. Przygotować wypełnienie: cebulę czerwoną oraz dymki obrać ze skóry. Dymki pokroić na połówki i przełożyć je do ciasta w foremkach. Natomiast cebulę czerwoną posiekać drobno. Gałązki świeżego tymianki również drobno posiekać. Masło z oliwą rozpuścić w rondlu na średnim ogniu. Do rozpuszczonych składników dodać pokrojoną wcześniej czerwoną cebule i zeszklić ją. Następnie wlać do niej ocet balsamiczny, wsypać cukier brązowy i posiekany tymianek. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dusić pod przykryciem przez około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu drewniana łyżką. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do ciasta z dymkami. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu całość wyciągnąć z piekarnika, foremek, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów