Miseczki cebulowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1350
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- Wypełnienie:
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 10 dymek
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tymianek umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, wyciąć w nim krążki kubkiem i przełożyć je do wysmarowanych masłem foremek. Przygotować wypełnienie: cebulę czerwoną oraz dymki obrać ze skóry. Dymki pokroić na połówki i przełożyć je do ciasta w foremkach. Natomiast cebulę czerwoną posiekać drobno. Gałązki świeżego tymianki również drobno posiekać. Masło z oliwą rozpuścić w rondlu na średnim ogniu. Do rozpuszczonych składników dodać pokrojoną wcześniej czerwoną cebule i zeszklić ją. Następnie wlać do niej ocet balsamiczny, wsypać cukier brązowy i posiekany tymianek. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dusić pod przykryciem przez około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu drewniana łyżką. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć do ciasta z dymkami. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu całość wyciągnąć z piekarnika, foremek, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)