Placki twarogowe ze śmietaną i owocami

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3071
Placki twarogowe ze śmietaną i owocami
fot. sea_wave / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 g kwaśnej śmietany kremówki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g sera twarogowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: białka wbić do miski i oddzielić je od żółtek. Następnie białka ubijać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodać do tego żółtka, wsypać mąkę, dodać ser twarogowy i całość zmiksować na jednolitą masę.

Powstałą masę przekładać łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Dodać do tego kwaśną śmietanę i udekorować owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów