Placki twarogowe ze śmietaną i owocami
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3071
Składniki:
- 250 g kwaśnej śmietany kremówki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g sera twarogowego
- 16 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: białka wbić do miski i oddzielić je od żółtek. Następnie białka ubijać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodać do tego żółtka, wsypać mąkę, dodać ser twarogowy i całość zmiksować na jednolitą masę.
Powstałą masę przekładać łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Dodać do tego kwaśną śmietanę i udekorować owocami.
Przygotować ciasto: białka wbić do miski i oddzielić je od żółtek. Następnie białka ubijać mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodać do tego żółtka, wsypać mąkę, dodać ser twarogowy i całość zmiksować na jednolitą masę.
Powstałą masę przekładać łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Dodać do tego kwaśną śmietanę i udekorować owocami.
Komentarze (0)