Ragda z ziemniaków, grochu i ryżu prażonego

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3443
Ragda z ziemniaków, grochu i ryżu prażonego
fot. Tawheed Manzoor / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g ryżu dmuchanego
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Groch opłukać, namoczyć w 4 szklankach lekko osolonej wody, po czym ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, zastawiając 1 szklankę wywaru z gotowania oraz 0,5 szklanki grochu, resztę grochu przełożyć do miski. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i zmielić na jednolitą masę. Zmieloną masę połączyć z gotowanym grochem, dodać do tego prażony ryż, przecier pomidorowy, mieloną paprykę chilli, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszać i uformować z całości kulę. W kuli wyżłobić otwór, a brzegi obtoczyć pokrojoną drobno natką pietruszki. Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę na małym ogniu. Zasmażkę przelać do zostawionego wywaru z gotowanego grochu, dodać 0,5 szklanki zostawionego grochu, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, zagotować i przelać do otworu wyżłobionej kuli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów