Ragda z ziemniaków, grochu i ryżu prażonego
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3443
Składniki:
- 100 g ryżu dmuchanego
- 2 szklanki łuskanego grochu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Groch opłukać, namoczyć w 4 szklankach lekko osolonej wody, po czym ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, zastawiając 1 szklankę wywaru z gotowania oraz 0,5 szklanki grochu, resztę grochu przełożyć do miski. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i zmielić na jednolitą masę. Zmieloną masę połączyć z gotowanym grochem, dodać do tego prażony ryż, przecier pomidorowy, mieloną paprykę chilli, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszać i uformować z całości kulę. W kuli wyżłobić otwór, a brzegi obtoczyć pokrojoną drobno natką pietruszki. Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę na małym ogniu. Zasmażkę przelać do zostawionego wywaru z gotowanego grochu, dodać 0,5 szklanki zostawionego grochu, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, zagotować i przelać do otworu wyżłobionej kuli.
Komentarze (0)