Przekładaniec ziemniaczany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3517

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 dag kaszy manny
  • 50 dag kapusty włoskiej
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki
  • 10 dag pieczeni wieprzowej
  • mały proszek do pieczenia
  • 5 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
  • tłuszcz do naczynia

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, 1/3 ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych otworach, a pozostałe zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj pod przykryciem, odcedź, przestudź i zmiel, połącz z żółtkami, kaszą manną, dopraw do smaku. Przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównaj powierzchnię. Kapustę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj, odparuj. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z kapustą i zmielonym mięsem, dopraw, rozłóż na przygotowanych ziemniakach. Starte ziemniaki odciśnij, połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i proszkiem do pieczenia, rozłóż na kapuście, posyp startym serem i upiecz.

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów