Przekładaniec ziemniaczany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3517
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 4 dag kaszy manny
- 50 dag kapusty włoskiej
- 10 dag cebuli
- tłuszcz
- 2 dag mąki
- 10 dag pieczeni wieprzowej
- mały proszek do pieczenia
- 5 dag sera żółtego
- sól, pieprz, czosnek do smaku
- tłuszcz do naczynia
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, 1/3 ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych otworach, a pozostałe zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj pod przykryciem, odcedź, przestudź i zmiel, połącz z żółtkami, kaszą manną, dopraw do smaku. Przełóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównaj powierzchnię. Kapustę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj, odparuj. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, usmaż, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z kapustą i zmielonym mięsem, dopraw, rozłóż na przygotowanych ziemniakach. Starte ziemniaki odciśnij, połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i proszkiem do pieczenia, rozłóż na kapuście, posyp startym serem i upiecz.
Komentarze (0)