Placek z wołowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2319
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 ml śmietany 18 %
- 100 g tartego sera ementaler
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko 0,5
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone i przyrumienić na średnim ogniu. Potem doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wlać przecier pomidorowy i wino czerwone. Dodać tymianek, otartą skórkę z cytryny, a następnie całość wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować ciasto na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy i wyłożyć smażonymi składnikami.
Jajka ubić mikserem ze śmietaną na jednolitą masę. Dodać do niej tarty ser ementaler, dokładnie wymieszać, dodać do całości i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować ciasto na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy i wyłożyć smażonymi składnikami.
Jajka ubić mikserem ze śmietaną na jednolitą masę. Dodać do niej tarty ser ementaler, dokładnie wymieszać, dodać do całości i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)