Placek z wołowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2319
Placek z wołowiną
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 100 g tartego sera ementaler
  • 2 jajka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko 0,5
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone i przyrumienić na średnim ogniu. Potem doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wlać przecier pomidorowy i wino czerwone. Dodać tymianek, otartą skórkę z cytryny, a następnie całość wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować ciasto na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy i wyłożyć smażonymi składnikami.

Jajka ubić mikserem ze śmietaną na jednolitą masę. Dodać do niej tarty ser ementaler, dokładnie wymieszać, dodać do całości i wyrównać łopatką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów