Placek pomidorowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 752
Składniki:
- 200 g startego parmezanu
- 6 pomidorków koktajlowych czerwonych
- 6 pomidorków koktajlowych żółtych
- 6 pomidorków cherry
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- świeży majeranek do dekoracji
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
Opis przygotowania:
Wszystkie pomidorki umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy i osuszyć je na papierowym ręczniku.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wlać olej i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do blachy do pieczenia. Następnie posypać je startym parmezanem, suszoną bazylią i wyłożyć na nim wszystkie pokrojone wcześniej pomidorki. Całość do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć.
Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wlać olej i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do blachy do pieczenia. Następnie posypać je startym parmezanem, suszoną bazylią i wyłożyć na nim wszystkie pokrojone wcześniej pomidorki. Całość do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć.
Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)