Placek pomidorowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 752
Placek pomidorowy
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g startego parmezanu
  • 6 pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 6 pomidorków koktajlowych żółtych
  • 6 pomidorków cherry
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • świeży majeranek do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Opis przygotowania:

Wszystkie pomidorki umyć, odsączyć z wody, przekroić na połowy i osuszyć je na papierowym ręczniku.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło, wlać olej i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć do blachy do pieczenia. Następnie posypać je startym parmezanem, suszoną bazylią i wyłożyć na nim wszystkie pokrojone wcześniej pomidorki. Całość do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż pomidory zaczną się kurczyć.

Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów