Placek śliwkowy z migdałami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3045
Placek śliwkowy z migdałami
fot. Vegan Feast Catering (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1/4 l letniego mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 1,5 kg śliwek
  • 100 g pokrojonych migdałów
  • 150 g cukru
  • starta skórka z cytryny
  • odrobina soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozpuść w małej ilości cukru i kilku łyżeczkach letniego mleka. Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, mleko, sól, resztę cukru, startą skórkę z cytryny oraz masło. Wyrabiaj delikatnie ciasto przy pomocy ręcznego miksera. Gdy ciasto będzie już zupełnie gładkie i nie będzie przyklejać się do brzegów miski - przykryj je i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Umyj śliwki, osusz i usuń z nich pestki. Posmaruj blachę tłuszczem.

Wygniataj ciasto przez krótki czas, połóż na blachę, rozwałkuj i przyciśnij brzegi. Połóż śliwki na ciasto, pozostaw na kolejne 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piecz w temperaturze 200°C.

Wymieszaj pokrojone migdały z cukrem i posyp nimi ciasto, gdy jeszcze będzie gorące.

Autor: bajka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów