Placek śliwkowy z migdałami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3292
Składniki:
- 30 g drożdży
- 80 g cukru
- 500 g mąki
- 1/4 l letniego mleka
- 125 g roztopionego masła
- 1,5 kg śliwek
- 100 g pokrojonych migdałów
- 150 g cukru
- starta skórka z cytryny
- odrobina soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuść w małej ilości cukru i kilku łyżeczkach letniego mleka. Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, mleko, sól, resztę cukru, startą skórkę z cytryny oraz masło. Wyrabiaj delikatnie ciasto przy pomocy ręcznego miksera. Gdy ciasto będzie już zupełnie gładkie i nie będzie przyklejać się do brzegów miski - przykryj je i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Umyj śliwki, osusz i usuń z nich pestki. Posmaruj blachę tłuszczem.
Wygniataj ciasto przez krótki czas, połóż na blachę, rozwałkuj i przyciśnij brzegi. Połóż śliwki na ciasto, pozostaw na kolejne 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piecz w temperaturze 200°C.
Wymieszaj pokrojone migdały z cukrem i posyp nimi ciasto, gdy jeszcze będzie gorące.
Umyj śliwki, osusz i usuń z nich pestki. Posmaruj blachę tłuszczem.
Wygniataj ciasto przez krótki czas, połóż na blachę, rozwałkuj i przyciśnij brzegi. Połóż śliwki na ciasto, pozostaw na kolejne 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piecz w temperaturze 200°C.
Wymieszaj pokrojone migdały z cukrem i posyp nimi ciasto, gdy jeszcze będzie gorące.
Komentarze (0)