Placek malinowo-rabarbarowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1563
Placek malinowo-rabarbarowy
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Wypełnienie:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki malin
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Maliny oraz rabarbar umyć i osączyć z wody. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać aromat migdałowy i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w filię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować je ręcznie na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na ciasto nałożyć maliny, pokrojony wcześniej rabarbar i posypać cukrem pudrem.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać małe kawałeczki i dodać je do malin z rabarbarem.

Wszystko posypać mielonym cynamonem, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów