Placek malinowo-rabarbarowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1580
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- Wypełnienie:
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 szklanki malin
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Maliny oraz rabarbar umyć i osączyć z wody. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać aromat migdałowy i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w filię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować je ręcznie na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na ciasto nałożyć maliny, pokrojony wcześniej rabarbar i posypać cukrem pudrem.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać małe kawałeczki i dodać je do malin z rabarbarem.
Wszystko posypać mielonym cynamonem, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Dodać do tego masło, wlać aromat migdałowy i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w filię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować je ręcznie na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Na ciasto nałożyć maliny, pokrojony wcześniej rabarbar i posypać cukrem pudrem.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Z wyrobionego ciasta urwać małe kawałeczki i dodać je do malin z rabarbarem.
Wszystko posypać mielonym cynamonem, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)