Placek grzybowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 140
Placek grzybowy
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g świeżych prawdziwków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • Ponadto:
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 białko jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Grzyby, natkę zielonej pietruszki oraz koperek umyć i odsączyć z wody. Natkę z koperkiem pokroić drobno. Grzyby oczyścić i pokroić wzdłuż na połowy. Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do rondla, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, zagnieść je ręcznie i przełożyć do blachy do pieczenia.

Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzyby i oprószyć je szczyptą soli. Grzyby smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i nałożyć na ciasto w blasze do pieczenia. Całość posypać suszonym tymiankiem i wysmarować białkiem jajka.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać natką zielonej pietruszki oraz zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów