Placek grzybowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 989
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Farsz:
- 300 g świeżych prawdziwków
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- Ponadto:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 białko jajka
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Grzyby, natkę zielonej pietruszki oraz koperek umyć i odsączyć z wody. Natkę z koperkiem pokroić drobno. Grzyby oczyścić i pokroić wzdłuż na połowy. Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do rondla, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem, rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, zagnieść je ręcznie i przełożyć do blachy do pieczenia.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzyby i oprószyć je szczyptą soli. Grzyby smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i nałożyć na ciasto w blasze do pieczenia. Całość posypać suszonym tymiankiem i wysmarować białkiem jajka.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać natką zielonej pietruszki oraz zielonym koperkiem.
Przygotować farsz: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzyby i oprószyć je szczyptą soli. Grzyby smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i nałożyć na ciasto w blasze do pieczenia. Całość posypać suszonym tymiankiem i wysmarować białkiem jajka.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać natką zielonej pietruszki oraz zielonym koperkiem.
Komentarze (0)