Placek z daktyli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1577
Składniki:
- 25 dkg daktyli
- 15 dkg cukru
- 12 dkg migdałów
- 5 dkg masła
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Daktyle pozbawić pestek, umyć, osuszyć, pokroić drobno. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry, zmielić i razem z daktylami dodać do masy. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do całości. Przemieszać i przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 20 cm. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut. Gotowy placek podajemy, gdy lekko przestygnie.
Komentarze (0)