Placek z daktyli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1426

Składniki:

  • 25 dkg daktyli
  • 15 dkg cukru
  • 12 dkg migdałów
  • 5 dkg masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Daktyle pozbawić pestek, umyć, osuszyć, pokroić drobno. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry, zmielić i razem z daktylami dodać do masy. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z mąką, a następnie dodać do całości. Przemieszać i przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 20 cm. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut. Gotowy placek podajemy, gdy lekko przestygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów