Samosy z kurczakiem, serem i pieczarkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3368
Składniki:
- 250 g pieczarek
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 50 g tartego sera Gouda
- 4 pomidorki cherry
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- 2 łyżki majonezu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- świeża bazylia
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki.
Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego pokrojona cebulę i pieczarki. Oba te składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kminem rzymskim, oregano i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone piersi z kurczaka. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do kurczaka, dobrze wymieszać i smażyć do chwili jego zarumienienia. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia i połączyć ze smażonymi wcześniej pieczarkami i cebulą.
Całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę, tarty ser Gouda i majonez. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć przez około 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją ze szczyptą soli, wlać do niej olej i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć smażone składniki. Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na kolejnej patelni.
Samosy smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać czarnym sezamem. Udekorować pomidorkami cherry i świeżą bazylią.
Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego pokrojona cebulę i pieczarki. Oba te składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kminem rzymskim, oregano i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone piersi z kurczaka. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do kurczaka, dobrze wymieszać i smażyć do chwili jego zarumienienia. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia i połączyć ze smażonymi wcześniej pieczarkami i cebulą.
Całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę, tarty ser Gouda i majonez. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć przez około 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją ze szczyptą soli, wlać do niej olej i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć smażone składniki. Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na kolejnej patelni.
Samosy smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać czarnym sezamem. Udekorować pomidorkami cherry i świeżą bazylią.
Komentarze (0)