Samosy z kurczakiem, serem i pieczarkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2915
Samosy z kurczakiem, serem i pieczarkami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 50 g tartego sera Gouda
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • świeża bazylia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki.

Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego pokrojona cebulę i pieczarki. Oba te składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kminem rzymskim, oregano i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju na patelni i dodać do tego pokrojone piersi z kurczaka. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do kurczaka, dobrze wymieszać i smażyć do chwili jego zarumienienia. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia i połączyć ze smażonymi wcześniej pieczarkami i cebulą.

Całość przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę, tarty ser Gouda i majonez. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć przez około 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ją ze szczyptą soli, wlać do niej olej i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Na wycięte kwadraty z ciasta nałożyć smażone składniki. Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na kolejnej patelni.

Samosy smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać czarnym sezamem. Udekorować pomidorkami cherry i świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów