Placek z czereśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4795
Składniki:
- 500 g czereśni
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g bułki tartej
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- proszek do pieczenia
- 6 jaj
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Czereśnie umyć i usunąć z nich pestki. Mąkę zmieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, sokiem z cytryny, dodać do niego ciepłe mleko i połączyć wszystko z mąką i bułka tartą. Z białek ubić sztywną pianą, którą należy powoli dodawać do całości cały czas mieszając do czasu wyrobienia się ciasta. Ciasto ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i obsypanej mąką. Na jego wierzchu ułożyć wypestkowane czereśnie i piec w piekarniku na złoty kolor.
Komentarze (0)