Ciasto bananowe z czereśniami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3343
Składniki:
- 350 g waniliowego serka homogenizowanego
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 6 czereśni
- 2 szklanki mąki
- 2 banany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka pistacji
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski, dodać rozpuszczoną margarynę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i szczyptę soli. Wbić do tego jajko, wlać mleko sojowe i wyrobić ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć biszkoptami, po czym włożyć do tego wyrobione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 320 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i formy. Serek homogenizowany zmiksować mikserem i nałożyć na wierzch ciasta. Banany i czereśnie umyć i osączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na ciasto. Dodać do tego czereśnie i posypać pistacjami. Wszystko polać syropem klonowym i wstawić do lodówki na 60 minut.
Komentarze (1)
do ilu stopni??!! 320??!!