Placek wiśniowy z lodami kawowymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1673
Składniki:
- 4 gałki lodów kawowych
- 4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 0,5 łyżeczki mielonej kawy
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki czystej wódki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Wypełnienie:
- 250 g drylowanych wiśni z syropu
- 2 łyżeczki galaretki wiśniowej
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać wódkę oraz aromat waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie jedną część rozwałkowanego ciasta przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: wiśnie osączyć z syropu i przełożyć je na ciasto w blasze do pieczenia. Oprószyć je galaretką wiśniową i nałożyć na to drugą rozwałkowaną wcześniej część ciasta, po czym końce ciasta dobrze zlepić ze sobą.
Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Do ciasta na talerzu dodać lody kawowe, oprószyć je mieloną kawą i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować wypełnienie: wiśnie osączyć z syropu i przełożyć je na ciasto w blasze do pieczenia. Oprószyć je galaretką wiśniową i nałożyć na to drugą rozwałkowaną wcześniej część ciasta, po czym końce ciasta dobrze zlepić ze sobą.
Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Do ciasta na talerzu dodać lody kawowe, oprószyć je mieloną kawą i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)