Placek wiśniowy z lodami kawowymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1486
Placek wiśniowy z lodami kawowymi
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 gałki lodów kawowych
  • 4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 0,5 łyżeczki mielonej kawy
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Wypełnienie:
  • 250 g drylowanych wiśni z syropu
  • 2 łyżeczki galaretki wiśniowej

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, wlać wódkę oraz aromat waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie jedną część rozwałkowanego ciasta przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: wiśnie osączyć z syropu i przełożyć je na ciasto w blasze do pieczenia. Oprószyć je galaretką wiśniową i nałożyć na to drugą rozwałkowaną wcześniej część ciasta, po czym końce ciasta dobrze zlepić ze sobą.

Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje. Do ciasta na talerzu dodać lody kawowe, oprószyć je mieloną kawą i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów