Likier wiśniowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1592
Likier wiśniowy
fot. .marn / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 1 l czystej wódki
  • 600 g cukru

Opis przygotowania:

Wiśnie umyć i wydrylować. Zmiażdżyć pestki, dodać je do wiśni, wymieszać i odstawić na 3 dni, aż będą fermentować. Po tym czasie dodać wódkę, przelać całość do hermetycznego naczynia i pozostawić w nim na 2 miesiące. Następnie przecedzić przez sitko i zlać sok. Przygotować syrop z 1 szklanki wody i 600 g cukru i zagotować, kiedy zacznie się gotować odstawić z ognia i wlać do soku z wódką. Po ostudzeniu jeszcze raz przecedzić i przelać do butelek. Likier najlepiej smakuje po 3 miesiącach i jeśli zostanie z chłodzony.

0 komenatrzy

Podobne przepisy