Likier wiśniowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2423
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 l czystej wódki
- 600 g cukru
Opis przygotowania:
Wiśnie umyć i wydrylować. Zmiażdżyć pestki, dodać je do wiśni, wymieszać i odstawić na 3 dni, aż będą fermentować. Po tym czasie dodać wódkę, przelać całość do hermetycznego naczynia i pozostawić w nim na 2 miesiące. Następnie przecedzić przez sitko i zlać sok. Przygotować syrop z 1 szklanki wody i 600 g cukru i zagotować, kiedy zacznie się gotować odstawić z ognia i wlać do soku z wódką. Po ostudzeniu jeszcze raz przecedzić i przelać do butelek. Likier najlepiej smakuje po 3 miesiącach i jeśli zostanie z chłodzony.
Komentarze (0)