Tort wiśniowy na spodzie z sucharków z Nutellą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 5790
Składniki:
- Spód:
- 1 opakowanie sucharków delikatesowych
- 1 słoik średniej Nutelli
- Nadzienie:
- 1 mała raciborska śmietana ukwaszona
- 2 raciborskie 400 ml-kremówki
- 1/2 cukru waniliowego
- odrobina cukru
- 3 łyżeczki żelatyny/400 ml kremówki
- 3 galaretki wiśniowe
- 1 l kompotu wiśniowego
Opis przygotowania:
1. Paczkę sucharków zgnieść na drobny maczek i wymieszać z Nutellą.
2. Wyłożyć w tortownicy i mocno uwałkować szklanką.
3. Dwie 400 ml-kremówki bić na sztywną z 1/2 cukru waniliowego i łyżką cukru.
4. W malutkiej ilości gorącej, przegotowanej wody, rozmieszać odpowiednią ilość żelatyny i dodać szybko do ubitej śmietany.
5. Trzy galaretki ugotować w kompocie wiśniowym, a po ostudzeniu dodać do galaretki owoce.
2. Wyłożyć w tortownicy i mocno uwałkować szklanką.
3. Dwie 400 ml-kremówki bić na sztywną z 1/2 cukru waniliowego i łyżką cukru.
4. W malutkiej ilości gorącej, przegotowanej wody, rozmieszać odpowiednią ilość żelatyny i dodać szybko do ubitej śmietany.
5. Trzy galaretki ugotować w kompocie wiśniowym, a po ostudzeniu dodać do galaretki owoce.
Komentarze (1)
Sucharki można zastąpić płatkami kukurydzianymi