Marcepan wiśniowy z czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1549
Marcepan wiśniowy z czekoladą
fot. || UggBoy?UggGirl || PHOTO || WORLD || TRAVEL || / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki szkockiej whisky
  • Na masę marcepanową:
  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować masę marcepanową: mielone migdały przełożyć do miksera i zasypać cukrem pudrem. Wlać do tego likier wiśniowy, aromat migdałowy i aromat waniliowy. Miksować przez 3 minuty, potem zawinąć w folię spożywczą i na 2,5 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować wałkiem na grubość 4 mm. Z rozwałkowanej masy wyciąć kubkiem krążki, nałożyć je na dno mniejszej szklanki, uformować ręcznie małe miseczki i przełożyć na tackę. Następnie rozgrzać whisky w rondlu na małym ogniu i dodać do tego pokruszoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Składniki zamieszać łyżeczką i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladę przelać do miseczek marcepanowych. Całość ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Po zastygnięciu wyciągnąć, śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do deseru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów