Marcepan wiśniowy z czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1764
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki szkockiej whisky
- Na masę marcepanową:
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g cukru pudru
- 50 ml likieru wiśniowego
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować masę marcepanową: mielone migdały przełożyć do miksera i zasypać cukrem pudrem. Wlać do tego likier wiśniowy, aromat migdałowy i aromat waniliowy. Miksować przez 3 minuty, potem zawinąć w folię spożywczą i na 2,5 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować wałkiem na grubość 4 mm. Z rozwałkowanej masy wyciąć kubkiem krążki, nałożyć je na dno mniejszej szklanki, uformować ręcznie małe miseczki i przełożyć na tackę. Następnie rozgrzać whisky w rondlu na małym ogniu i dodać do tego pokruszoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Składniki zamieszać łyżeczką i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladę przelać do miseczek marcepanowych. Całość ponownie wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Po zastygnięciu wyciągnąć, śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do deseru.
Komentarze (0)