Placek pomarańczowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2967
Składniki:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka ugotowanej i przetartej marchwi
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- skórka z jednej dużej pomarańczy
- 1 łyżka koniaku
- sok z cytryny
- dżem lub konfitura pomarańczowa
Opis przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, po czym wsypać do nich połowę cukru, dodać ugotowaną i przetartą marchew, zmielone orzechy oraz posiekaną na drobno skórkę z pomarańczy. Całość utrzeć na jednolitą masę. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę i dodać ją powoli do powstałego ciasta. Całość dobrze wymieszać. Ciasto włożyć do tortownicy i piec je w rozgrzanym dobrze piekarniku do 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przekroić w poprzek na dwie połowy, spód nasączyć koniakiem. Połowy przedłożyć dżemem pomarańczowym i połączyć ze sobą. Wierzch ciasta polać sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze (0)