Pieczeń mięsno-warzywna

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2485
Pieczeń mięsno-warzywna
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • natka zielonej pietruszki
  • Na pieczeń:
  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 b białej fasoli w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki podzielić na dwie połówki. Jedna z nich przełożyć na talerz, a drugą pokroić drobno i przesypać do miski. Fasolę osaczyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do pokrojonej natki zielonej pietruszki. Kromki chleba czerstwego przełożyć na talerz, zalać mlekiem, moczyć je przez 5 minut, po czym dokładnie odcisnąć ręcznie i dodać do składników w misce. Do miski dodać również mięso mielone. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu wsypać oregano i wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą formy do pieczenia, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 50 minut. Upieczoną pieczeń wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i przełożyć na talerz z natką zielonej pietruszki. Gotową podawać z pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów