Pieczeń mięsno-warzywna
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2761
Składniki:
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- natka zielonej pietruszki
- Na pieczeń:
- 600 g mielonego mięsa wołowego
- 200 b białej fasoli w zalewie
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki podzielić na dwie połówki. Jedna z nich przełożyć na talerz, a drugą pokroić drobno i przesypać do miski. Fasolę osaczyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do pokrojonej natki zielonej pietruszki. Kromki chleba czerstwego przełożyć na talerz, zalać mlekiem, moczyć je przez 5 minut, po czym dokładnie odcisnąć ręcznie i dodać do składników w misce. Do miski dodać również mięso mielone. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu wsypać oregano i wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą formy do pieczenia, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 50 minut. Upieczoną pieczeń wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na porcje i przełożyć na talerz z natką zielonej pietruszki. Gotową podawać z pikantnym keczupem.
Komentarze (0)