Placek lotaryński

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1128

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Cciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g tartego sera Gouda
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka przypraw prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Naczynie do pieczenia wysmarować masłem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie przełożyć je do wysmarowanego wcześniej naczynia do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: boczek wędzony pokroić w drobna kostkę i posypać nią ciasto na blasze do pieczenia. Jajka wbić do kubka, dodać do nich śmietanę kremówkę, tarty ser Gouda i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie rozmieszać trzepaczką i polać tym ciasto z boczkiem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów