Placek lotaryński
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1128
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Cciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g tartego sera Gouda
- 120 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka przypraw prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Naczynie do pieczenia wysmarować masłem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie przełożyć je do wysmarowanego wcześniej naczynia do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: boczek wędzony pokroić w drobna kostkę i posypać nią ciasto na blasze do pieczenia. Jajka wbić do kubka, dodać do nich śmietanę kremówkę, tarty ser Gouda i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie rozmieszać trzepaczką i polać tym ciasto z boczkiem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie przełożyć je do wysmarowanego wcześniej naczynia do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: boczek wędzony pokroić w drobna kostkę i posypać nią ciasto na blasze do pieczenia. Jajka wbić do kubka, dodać do nich śmietanę kremówkę, tarty ser Gouda i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie rozmieszać trzepaczką i polać tym ciasto z boczkiem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)