Czeburek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7478
Czeburek
fot. Loyna (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na farsz:
  • 300 g mielonej jagnięciny lub baraniny
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • 0,6 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować farsz: jagnięcinę lub baraninę dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, majerankiem oraz papryką chili. Wlać do tego 1 łyżkę oleju i dokładnie wymieszać ręcznie.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na podłużne kawałki. Następnie na jeden z rozwałkowanych kawałków ciasta nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz i dobrze go rozsmarować. Na to nałożyć kolejny kawałek rozwałkowanego ciasta i całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy