Czeburek
Oceń:
(7 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 16722
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na farsz:
- 300 g mielonej jagnięciny lub baraniny
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oleju
- 0,6 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: jagnięcinę lub baraninę dwukrotnie przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, majerankiem oraz papryką chili. Wlać do tego 1 łyżkę oleju i dokładnie wymieszać ręcznie.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na podłużne kawałki.
Następnie na jeden z rozwałkowanych kawałków ciasta nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz i dobrze go rozsmarować. Na to nałożyć kolejny kawałek rozwałkowanego ciasta i całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na podłużne kawałki.
Następnie na jeden z rozwałkowanych kawałków ciasta nałożyć łyżką przygotowany wcześniej farsz i dobrze go rozsmarować. Na to nałożyć kolejny kawałek rozwałkowanego ciasta i całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)