Halo-halo - deser filipiński
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6028
Składniki:
- 380 g frużeliny (owoce w żelu)
- 100 g białej fasoli w zalewie
- 100 ml mleka zagęszczonego
- 5 g suszonych moreli
- 5 g suszonej żurawiny
- 2 banany
- 1 mango
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka solonych pistacji
Opis przygotowania:
Banany oraz mango umyć i osaczyć z wody. Banany obrać ze skóry, pozbawić końcówek, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Mango obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych bananów. Suszone morele oraz żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do całości. Dodać do tego owoce w żelu, wszystko zalać mlekiem zagęszczonym i wsypać cukier palmowy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków deserowych. Gotowy deser przed podaniem posypać solonymi pistacjami.
Komentarze (2)
ekhm, to jest nie prawdziwy przepis na halo halo ;) w tym halo, dodaje się dużo nasion roślin strączkowych jak np czerwona fasola i inne + do bananów dodaje się dużą ilość cukru. Te wszystkie nasiona wygotowane itp daje się na dół, na to pokruszony lód, mleko i lody :)
@Vk: niestety nie znam dokładnego przygotowania, ponieważ jadł to parenaście lat temu, w filipinach a solonych pistacji nie widziałam w tym ;)