Kotlety z soczewicy z marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 210
Kotlety z soczewicy z marchewką
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Kotlety:
  • 400 g zielonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Marchew umyć, odsączyć z wody i obrać ją ze skóry. Ostrym skrobakiem pokroić ją w cienkie, podłużne plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle z oliwą na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać świeżo starty imbir, suszony tymianek i wsypać cukier. Składniki na patelni wymieszać, smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew. Oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć ją przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować kotlety: soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, odcedzić i ubić tłuczkiem. Po ubiciu odparować. Czosnek z cebulą obrać ze skórki, pokroić drobno i dodać do ubitej soczewicy. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wlać do tego 2 łyżki oleju i z całości uformować ręcznie małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową z oleju i dodać do marchewki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów