Kotlety z soczewicy z marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 965
Składniki:
- 6 marchewek
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cm startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Kotlety:
- 400 g zielonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Marchew umyć, odsączyć z wody i obrać ją ze skóry. Ostrym skrobakiem pokroić ją w cienkie, podłużne plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle z oliwą na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać świeżo starty imbir, suszony tymianek i wsypać cukier. Składniki na patelni wymieszać, smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew. Oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć ją przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować kotlety: soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, odcedzić i ubić tłuczkiem. Po ubiciu odparować. Czosnek z cebulą obrać ze skórki, pokroić drobno i dodać do ubitej soczewicy. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wlać do tego 2 łyżki oleju i z całości uformować ręcznie małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową z oleju i dodać do marchewki na talerzu.
Przygotować kotlety: soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości, odcedzić i ubić tłuczkiem. Po ubiciu odparować. Czosnek z cebulą obrać ze skórki, pokroić drobno i dodać do ubitej soczewicy. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Wlać do tego 2 łyżki oleju i z całości uformować ręcznie małe kotlety. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową z oleju i dodać do marchewki na talerzu.
Komentarze (0)