Pizza z kozim serem i suszonymi pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3006
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g suszonych pomidorów
- 120 g koziego twarogu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 8 listków bazylii
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej rozpuszczone drożdże, sól morską, 20 ml oliwy z oliwek i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby wyrosło. Następnie podzielić je na dwa kawałki, rozwałkować na grubość do 1 cm i przełożyć do okrągłej formy. Na wierzch ciasta wyłożyć pokruszony twaróg kozi i pokrojone drobno suszone pomidory, następnie polać pozostałą oliwą z oliwek. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)