Pizza z ziemniakami, serem, szpinakiem i kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2038
Składniki:
- 30 g mrożonego szpinaku
- 15 g tartego parmezanu
- 4 pieczarki
- 3 ziemniaki
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Szpinak rozmrozić i pokroić na kawałki. Ziemniaki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody, po czym pieczarki oczyścić z błony i razem z ziemniakami pokroić w cienkie plastry. Kiełbasę pokroić na kawałki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną wymieszać z solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć do blachy do pieczenia. Na ciasto wyłożyć pokrojone ziemniaki, pieczarki, kiełbasę, pokrojony szpinak i wszystko posypać tartym parmezanem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości ziemniaków.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną wymieszać z solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć do blachy do pieczenia. Na ciasto wyłożyć pokrojone ziemniaki, pieczarki, kiełbasę, pokrojony szpinak i wszystko posypać tartym parmezanem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości ziemniaków.
Komentarze (0)