Pizza z ziemniakami, serem, szpinakiem i kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2038
Pizza z ziemniakami, serem, szpinakiem i kiełbasą
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g mrożonego szpinaku
  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 pieczarki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić i pokroić na kawałki. Ziemniaki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody, po czym pieczarki oczyścić z błony i razem z ziemniakami pokroić w cienkie plastry. Kiełbasę pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną wymieszać z solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą z oliwek, jeszcze raz wyrobić ręcznie i przełożyć do blachy do pieczenia. Na ciasto wyłożyć pokrojone ziemniaki, pieczarki, kiełbasę, pokrojony szpinak i wszystko posypać tartym parmezanem.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do miękkości ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów