Pizza z kurczakiem i hummusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1983
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka zalewy z ciecierzycy
- 1 łyżeczka pasty sezamowej
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
- Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 5 dag oliwy z oliwek
- 3 dag drożdży
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Ciecierzycę osączyć z zalewy, dodać pastę sezamową, mielony kminek, przepuszczony przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu, sok cytrynowy, zalewę z ciecierzycy i zmiksować w blenderze. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w plastry. Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać do tego pokrojoną w plastry cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, oprószyć pieprzem oraz solą, zrumienić i ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnią wodą. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Potem do ciasta wlać oliwę (zostawić 1 łyżkę oliwy do polania po upieczeniu), ponownie wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, przełożyć do formy i nałożyć na nie cebulę, zrumienione mięso kurczaka, plastry papryki, oliwki czarne oraz wymieszaną ze składnikami ciecierzycę. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną pizzę wyciągnąć przełożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką pietruszki i polać pozostawioną oliwą z oliwek.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnią wodą. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Potem do ciasta wlać oliwę (zostawić 1 łyżkę oliwy do polania po upieczeniu), ponownie wyrobić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, przełożyć do formy i nałożyć na nie cebulę, zrumienione mięso kurczaka, plastry papryki, oliwki czarne oraz wymieszaną ze składnikami ciecierzycę. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną pizzę wyciągnąć przełożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką pietruszki i polać pozostawioną oliwą z oliwek.
Komentarze (0)