Grzanki z boczkiem, szpinakiem i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1994
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 jajka
- 4 kromki chleba pszennego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sezamu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko go zrumienić na średnim ogniu, po czym wyłożyć go na talerz. Następnie chleb wysmarować oliwą z oliwek, przełożyć go na kolejną rozgrzaną patelnię i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć go z ognia, wyłożyć na talerz z boczkiem i przełożyć świeżym szpinakiem. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do całości. Wszystko posypać szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendra i sezamem.
Komentarze (0)