Pizza z jajkami, boczkiem i miętą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2648
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 3 g tartego parmezanu
- 2 jajka
- garstka świeżej mięty
- pieprz świeżo zmielony
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
- 3 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek i zagnieść ponownie. Następnie uformować ręcznie placek i przełożyć go do formy do pieczenia. Posypać tartym parmezanem i wyłożyć plastrami wędzonego boczku.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Pod koniec pieczenia otworzyć piekarnik, szybko wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i piec do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać umytą i osączoną z wody miętą.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Pod koniec pieczenia otworzyć piekarnik, szybko wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i piec do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać umytą i osączoną z wody miętą.
Komentarze (0)