Pizza z jajkami, boczkiem i miętą

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2648
Pizza z jajkami, boczkiem i miętą
fot. rick / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku
  • 3 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • garstka świeżej mięty
  • pieprz świeżo zmielony
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody
  • 3 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek i zagnieść ponownie. Następnie uformować ręcznie placek i przełożyć go do formy do pieczenia. Posypać tartym parmezanem i wyłożyć plastrami wędzonego boczku.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Pod koniec pieczenia otworzyć piekarnik, szybko wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i piec do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać umytą i osączoną z wody miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów