Fasolka z jajkami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1870
Składniki:
- 400 g białej fasoli
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę, wymieszać i smażyć razem przez 40 sekund. Następnie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z wody i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć tartą gałką muszkatołową i szczyptą soli.
Komentarze (0)