Miks groszkowy z boczkiem, miętą i karmelizowanym czosnkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1515
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 główka czosnku
- garstka świeżej mięty
- sól
- Miks groszkowy:
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 200 ml bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Mięte umyć i osączyć z wody. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Czosnek podzielić na ząbki, potem przełożyć je na rozgrzaną mocno oliwę na drugiej patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wsypać do tego brązowy cukier oraz szczyptę soli, wymieszać i smażyć do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wtedy zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć składniki z ognia.
Przygotować miks: groszek zielony osączyć z zalewy i przesypać go do rondla. Do groszku wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na łyżki do przekąsek. Następnie dodać do tego karmelizowany czosnek oraz smażony boczek. Wszystko udekorować liskiem świeżej mięty i posypać smażonym boczkiem.
Przygotować miks: groszek zielony osączyć z zalewy i przesypać go do rondla. Do groszku wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na łyżki do przekąsek. Następnie dodać do tego karmelizowany czosnek oraz smażony boczek. Wszystko udekorować liskiem świeżej mięty i posypać smażonym boczkiem.
Komentarze (0)