Miks groszkowy z boczkiem, miętą i karmelizowanym czosnkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1515
Miks groszkowy z boczkiem, miętą i karmelizowanym czosnkiem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 główka czosnku
  • garstka świeżej mięty
  • sól
  • Miks groszkowy:
  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 ml bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Mięte umyć i osączyć z wody. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Czosnek podzielić na ząbki, potem przełożyć je na rozgrzaną mocno oliwę na drugiej patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wsypać do tego brązowy cukier oraz szczyptę soli, wymieszać i smażyć do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wtedy zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć składniki z ognia.

Przygotować miks: groszek zielony osączyć z zalewy i przesypać go do rondla. Do groszku wlać bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać na łyżki do przekąsek. Następnie dodać do tego karmelizowany czosnek oraz smażony boczek. Wszystko udekorować liskiem świeżej mięty i posypać smażonym boczkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów