Polędwica wołowa z jajkami, groszkiem, boczkiem i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2485
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 300 g zielonego groszku w zalewie
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 łyżki oleju
- 2 g kiełków zielonego groszku
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Kiełki umyć i osączyć z wody. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Groszek zielony osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na jajka na talerzu. Następnie cytrynę pokroić w cienkie plastry, polędwicę zaś pokroić na porcje, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i razem z pokrojoną wcześniej cytryną lekko przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Przyrumienione składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w cienką słomkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę, po czym oba składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula dobrze się zeszkli. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos: miód lipowy wymieszać w kubku z musztardą oraz sokiem cytrynowym i polać nim potrawę.
Wszystko udekorować kiełkami zielonego groszku.
Przygotować sos: miód lipowy wymieszać w kubku z musztardą oraz sokiem cytrynowym i polać nim potrawę.
Wszystko udekorować kiełkami zielonego groszku.
Komentarze (0)