Polędwica wołowa z jajkami, groszkiem, boczkiem i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2485
Polędwica wołowa z jajkami, groszkiem, boczkiem i miodem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 300 g zielonego groszku w zalewie
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 łyżki oleju
  • 2 g kiełków zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Kiełki umyć i osączyć z wody. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz. Groszek zielony osączyć z zalewy, przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na jajka na talerzu. Następnie cytrynę pokroić w cienkie plastry, polędwicę zaś pokroić na porcje, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i razem z pokrojoną wcześniej cytryną lekko przyrumienić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Przyrumienione składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w cienką słomkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną cebulę, po czym oba składniki na patelni wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula dobrze się zeszkli. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Przygotować sos: miód lipowy wymieszać w kubku z musztardą oraz sokiem cytrynowym i polać nim potrawę.

Wszystko udekorować kiełkami zielonego groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów