Zupa groszkowa z miętą, selerem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 937
Składniki:
- 600 g mrożonego groszku
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki śmietany 32%
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 l wody
- 1 garść świeżej mięty
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Miętę oraz łodygi selera umyć i odsączyć z wody. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone łodygi selera i rozmrożony wcześniej groszek. Całość zalać lekko osoloną wodą i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego posiekaną drobno miętę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, po czym ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem. Następnie przelać na talerz i polać śmietaną. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko go zrumienić na średnim ogniu, ściągnąć go z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)