Zupa groszkowa z miętą, selerem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 67
Zupa groszkowa z miętą, selerem i boczkiem
fot. vanillaechoes (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mrożonego groszku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki śmietany 32%
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 l wody
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Miętę oraz łodygi selera umyć i odsączyć z wody. Łodygi selera pokroić w drobną kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone łodygi selera i rozmrożony wcześniej groszek. Całość zalać lekko osoloną wodą i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego posiekaną drobno miętę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, po czym ściągnąć z ognia i zmiksować mikserem. Następnie przelać na talerz i polać śmietaną. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko go zrumienić na średnim ogniu, ściągnąć go z ognia i dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy