Pizza z glonami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1355
Składniki:
- 250 g suszonych glonów Dulse
- 250 g suszonej ulwy sałatowej
- 4 liście kapusty włoskiej
- 2 pomidory
- sól
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3 g suszonych drożdży
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Suszoną ulwę sałatową oraz glony Dulse przełożyć do osobnych rondli, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu postawić na średnim ogniu i gotować przez 5 minut. Potem ściągnąć z ognia i odcedzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli. Drożdże zalać letnią wodą z cukrem i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu dobrze rozetrzeć je łyżeczką, a następnie przelać do mąki z solą na stolnicy. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką i rozgnieść je ręcznie na grubość 5 mm. Rozgniecione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na tackę, przełożyć gotowanymi glonami Ulwy sałatowej, Dulse i wyłożyć pokrojonymi wcześniej pomidorami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli. Drożdże zalać letnią wodą z cukrem i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu dobrze rozetrzeć je łyżeczką, a następnie przelać do mąki z solą na stolnicy. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podsypać mąką i rozgnieść je ręcznie na grubość 5 mm. Rozgniecione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na tackę, przełożyć gotowanymi glonami Ulwy sałatowej, Dulse i wyłożyć pokrojonymi wcześniej pomidorami.
Komentarze (0)