Korzeń lotosu w cieście z glonami nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2694
Składniki:
- 4 arkusze glonów nori
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka brązowego cukru palmowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg świeżego korzenia lotosu
- Na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Korzeń lotosu umyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wino ryżowe zmieszać z sosem sojowym, cukrem palmowym i pokrojonym drobno czosnkiem. Dodać do tego korzeń lotosu i moczyć przez 1 godzinę, potem wyciągnąć i osączyć z zalewy. Liście glonów nori sparzyć wrzątkiem, pokroić na kawałki odpowiadające kawałkom lotosu i zawinąć go w nie.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Zawinięte kawałki lotosu zanurzyć w cieście, po czym wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć i spożywać na ciepło.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Zawinięte kawałki lotosu zanurzyć w cieście, po czym wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć i spożywać na ciepło.
Komentarze (0)