Korzeń lotosu w cieście z glonami nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2421
Korzeń lotosu w cieście z glonami nori
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 arkusze glonów nori
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka brązowego cukru palmowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kg świeżego korzenia lotosu
  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Korzeń lotosu umyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wino ryżowe zmieszać z sosem sojowym, cukrem palmowym i pokrojonym drobno czosnkiem. Dodać do tego korzeń lotosu i moczyć przez 1 godzinę, potem wyciągnąć i osączyć z zalewy. Liście glonów nori sparzyć wrzątkiem, pokroić na kawałki odpowiadające kawałkom lotosu i zawinąć go w nie.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Zawinięte kawałki lotosu zanurzyć w cieście, po czym wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć i spożywać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów