Schabowy z ryżem, krewetkami, glonami i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 626
Składniki:
- 200 g suszonych glonów kombu
- 200 g małych pieczarek
- 200 g ryżu basmati
- 8 mrożonych krewetek
- 6 łyżek oleju
- 2 kotlety schabowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 por
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Por oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Por pokroić na małe kawałki. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Glony kombu zalać wrząca wodą i moczyć je przez 15 minut. Po namoczeniu odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do miski. Kotlety schabowe pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z pokrojonym wcześniej porem zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone mięso, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego krewetki, pokrojone pieczarki i sparzone wcześniej glony kombu. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.
Komentarze (0)