Ceviche z soli z glonami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 458
Ceviche z soli z glonami i warzywami
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z soli
  • 200 g suszonych glonów wakame
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 czerwone konserwowe papryki
  • 2 łyżki sosu paprykowego
  • 2 łyżki soku z cytrynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone glony wakame zalać wodą tak, aby nie wystawały i moczyć je przez 20 minut. Po namoczeniu odcedzić. Następnie wlać do nich sos sojowy, wino ryżowe, mirin, olej sezamowy, wymieszać i odstawić na 5 minut. Filety z soli pokroić w cienkie plastry, skropić je sokiem z cytryny i dodać do nich obrany ze skórki i pokrojony drobno czosnek. Rybę zamarynować (10 minut), po czym wyłożyć ją na talerz. Ogórka szklarniowego umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojonego ogórka z papryką dodać do przygotowanych wcześniej glonów, wymieszać i dodać do ryby na talerzu. Wszystko polać jogurtem, oprószyć mieloną, ostrą papryką i polać sosem paprykowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów