Ceviche z soli z glonami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 458
Składniki:
- 400 g filetów z soli
- 200 g suszonych glonów wakame
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 czerwone konserwowe papryki
- 2 łyżki sosu paprykowego
- 2 łyżki soku z cytrynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Suszone glony wakame zalać wodą tak, aby nie wystawały i moczyć je przez 20 minut. Po namoczeniu odcedzić. Następnie wlać do nich sos sojowy, wino ryżowe, mirin, olej sezamowy, wymieszać i odstawić na 5 minut. Filety z soli pokroić w cienkie plastry, skropić je sokiem z cytryny i dodać do nich obrany ze skórki i pokrojony drobno czosnek. Rybę zamarynować (10 minut), po czym wyłożyć ją na talerz. Ogórka szklarniowego umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojonego ogórka z papryką dodać do przygotowanych wcześniej glonów, wymieszać i dodać do ryby na talerzu. Wszystko polać jogurtem, oprószyć mieloną, ostrą papryką i polać sosem paprykowym.
Komentarze (0)