Pizza z bakłażanem i karczochami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1515
Pizza z bakłażanem i karczochami
fot. wonderyort / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 zielone karczochy
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Karczochy pozbawić rdzenia i odciąć ostre końce z liści.

Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Mąkę zmieszać z rozpuszczonymi drożdżami, szczyptą soli i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce i nakryć wilgotną ściereczką. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować je na placek o średnicy 30 cm o grubości 1 cm. Wysmarować formę oliwą i włożyć do niej rozwałkowany placek.

Na placek wyłożyć pokrojonego wcześniej bakłażana i liście z karczocha. Całość posypać suszonym oregano, majerankiem i szczyptą soli. Wszystko polać pikantnym keczupem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów