Pizza z bakłażanem i karczochami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1515
Składniki:
- 2 zielone karczochy
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na małe kawałki. Karczochy pozbawić rdzenia i odciąć ostre końce z liści.
Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Mąkę zmieszać z rozpuszczonymi drożdżami, szczyptą soli i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce i nakryć wilgotną ściereczką. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować je na placek o średnicy 30 cm o grubości 1 cm. Wysmarować formę oliwą i włożyć do niej rozwałkowany placek.
Na placek wyłożyć pokrojonego wcześniej bakłażana i liście z karczocha. Całość posypać suszonym oregano, majerankiem i szczyptą soli. Wszystko polać pikantnym keczupem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Mąkę zmieszać z rozpuszczonymi drożdżami, szczyptą soli i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce i nakryć wilgotną ściereczką. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować je na placek o średnicy 30 cm o grubości 1 cm. Wysmarować formę oliwą i włożyć do niej rozwałkowany placek.
Na placek wyłożyć pokrojonego wcześniej bakłażana i liście z karczocha. Całość posypać suszonym oregano, majerankiem i szczyptą soli. Wszystko polać pikantnym keczupem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)