Zapiekanka z cukinii, sera i pistacji
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2198
Składniki:
- 25 g tartego parmezanu
- 2 młode zielone cukinie
- 2 jajka
- 2 łyżki tartej mozzarelli do posypania zapiekanki
- 1 szklanka tłuczonych pistacji
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Pokrojoną przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i zasypać ją tłuczonymi pistacjami. Jajka wbić do miski, wymieszać z tartym parmezanem i dodać do całości. Wszystko posypać bułką tartą, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i na gorąco posypać tartą mozzarella. Gotową zapiekankę podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)