Dynia zapiekana z rodzynkami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2358
Dynia zapiekana z rodzynkami i orzechami
fot. Alesist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 15 g orzechów włoskich
  • 5 g rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Miąższ dyni umyć i pokroić w kostkę. Miód rozgrzać na małym ogniu, po czym wymieszać z sokiem cytrynowym i cynamonem. Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać ją rozpuszczonym, ciepłym, wymieszanym miodem, posypać sparzonymi rodzynkami i orzechami włoskimi. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do czasu, aż dynia zmięknie. Potem wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów