Dynia zapiekana z rodzynkami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2629
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 15 g orzechów włoskich
- 5 g rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Miąższ dyni umyć i pokroić w kostkę. Miód rozgrzać na małym ogniu, po czym wymieszać z sokiem cytrynowym i cynamonem. Pokrojoną dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać ją rozpuszczonym, ciepłym, wymieszanym miodem, posypać sparzonymi rodzynkami i orzechami włoskimi. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do czasu, aż dynia zmięknie. Potem wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)