Pita z pomidorem, serem i ogórkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2714
Pita z pomidorem, serem i ogórkiem
fot. Alesist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g białego sera kanapkowego
  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry, a pomidory w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu Chlebki pita namoczyć letnią wodą, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, piec z jednej strony przez 40 sekund i wyciągnąć. Następnie na wyciągnięte, gorące chlebki wyłożyć duszone warzywa, pokrojone w plastry ogórki oraz ser kanapkowy. Całość posypać mieloną, ostrą papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów