Pita z pomidorem, serem i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2714
Składniki:
- 20 g białego sera kanapkowego
- 2 chlebki pita
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry, a pomidory w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pomidory, doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i dusić pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu Chlebki pita namoczyć letnią wodą, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, piec z jednej strony przez 40 sekund i wyciągnąć. Następnie na wyciągnięte, gorące chlebki wyłożyć duszone warzywa, pokrojone w plastry ogórki oraz ser kanapkowy. Całość posypać mieloną, ostrą papryką.
Komentarze (0)