Wieprzowina z ryżem w sosie bombay
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2074
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- Sos:
- 250 g majonezu
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 banan
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Mięso oraz banana umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą woda, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Mięso pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować sos: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Banana obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienką słomkę. Majonez wymieszać z miodem, curry i kurkumą, dodać do tego pokrojonego banana, sparzone wcześniej rodzynki, płatki migdałowe oraz ugotowane mięso. Całość wymieszać, nałożyć do misek i dodać do ugotowanego ryżu.
Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii
Przygotować sos: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Banana obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienką słomkę. Majonez wymieszać z miodem, curry i kurkumą, dodać do tego pokrojonego banana, sparzone wcześniej rodzynki, płatki migdałowe oraz ugotowane mięso. Całość wymieszać, nałożyć do misek i dodać do ugotowanego ryżu.
Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii
Komentarze (0)