Wieprzowina z ryżem w sosie bombay

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1863
Wieprzowina z ryżem w sosie bombay
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 250 g majonezu
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 banan
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Mięso oraz banana umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą woda, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Mięso pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla, zalać je bulionem warzywnym, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować sos: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Banana obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienką słomkę. Majonez wymieszać z miodem, curry i kurkumą, dodać do tego pokrojonego banana, sparzone wcześniej rodzynki, płatki migdałowe oraz ugotowane mięso. Całość wymieszać, nałożyć do misek i dodać do ugotowanego ryżu.

Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów