Cappon magro

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1965
Cappon magro
fot. Ai@ce / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów mrożonych z dorsza
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g zielonej fasoli w zalewie
  • 5 ziemniaków
  • 2 czerwone buraki
  • 2 kromki chleba bez skórek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 marchewki
  • Na sos pietruszkowy:
  • 20 g wędzonej sardeli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów z zalewie
  • 1 łyżeczka octy balsamicznego
  • pęczek zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, po czym ziemniaki z marchwią przełożyć do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Buraki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą i również ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić. Marchew z ziemniakami obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Buraki czerwone po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony z fasolką osączyć z zalewy, po czym fasolkę pokroić na małe kawałki. Kromki chleba rozdrobnić na małe kawałeczki, skropić octem balsamicznym, wymieszać ręcznie i przełożyć do miski. Filety z dorsza przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na pokruszony chleb z octem w misce. Na rybę nałożyć plastry ugotowanych wcześniej buraków. Następnie dodać do tego zielony groszek wraz z pokrojoną zieloną fasolką oraz ziemniaki z marchewką.

Przygotować sos pietruszkowy: natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do natki w mikserze. Dodać do tego również wędzoną sardelę i osączone z zalewy kapary. Do składników w mikserze wlać ocet balsamiczny oliwę z oliwek, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, całość zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na potrawę.

Komentarze (0)