Grzanki z pomidorem i sosem czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3447
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- garść świeżej bazylii
- Na sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Chleb wysmarować z obu stron olejem i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć na niego pokrojone pomidory.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego majonez, wlać jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i polać po całości. Wszystko posypać świeżymi listkami bazylii.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego majonez, wlać jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i polać po całości. Wszystko posypać świeżymi listkami bazylii.
Komentarze (0)