Bakłażan zapiekany z serem i pomidorem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2112
Składniki:
- 300 g tartego parmezanu
- 4 pomidory
- 2 bakłażany
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Bakłażany, pomidory oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Pokrojone bakłażany oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wyłożyć pokrojonymi pomidorami, posypać świeżą bazylią, a na nią tarty parmezan. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Wszystko piec do chwili, aż parmezan całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)