Bakłażan zapiekany z serem i pomidorem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1887
Bakłażan zapiekany z serem i pomidorem
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g tartego parmezanu
  • 4 pomidory
  • 2 bakłażany
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Bakłażany, pomidory oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Pokrojone bakłażany oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wyłożyć pokrojonymi pomidorami, posypać świeżą bazylią, a na nią tarty parmezan. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Wszystko piec do chwili, aż parmezan całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów