Pita z kuskusem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Pita z kuskusem i warzywami
fot. GoDakshin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 chlebek pita
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 marchew
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę białą oraz czerwoną obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Chlebek pita połamać na drobne kawałeczki. Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody i moczyć go przez 5 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Potem rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę białą i czerwoną. Obie cebule zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać do nich pokrojoną paprykę chili, marchew i wsypać gorczycę. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty, a następnie dodać do tego odcedzony wcześniej kuskus i pokruszone kawałeczki pity. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów