Pita z kuskusem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kuskusu
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 chlebek pita
- 1 zielona papryka chili
- 1 marchew
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę białą oraz czerwoną obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Chlebek pita połamać na drobne kawałeczki. Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody i moczyć go przez 5 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Potem rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebulę białą i czerwoną. Obie cebule zeszklić na średnim ogniu, po czym dodać do nich pokrojoną paprykę chili, marchew i wsypać gorczycę. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty, a następnie dodać do tego odcedzony wcześniej kuskus i pokruszone kawałeczki pity. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)